dijous, 12 de novembre del 2009

Tochtertag/Journée des filles


Avui, 12 de novembre, és el dia nacional de les filles a Suïssa. La data va canviant, sempre ha de ser entre setmana i sempre al novembre, això sí.

Es tracta d'una jornada atípica en què els pares s'emporten les seves filles a partir dels 5 anys i fins als 15 a la feina, ja sigui en una oficina, en una obra, fàbrica, botiga, taller, hospital; on sigui. La iniciativa pretén inculcar a les noies feines tradicionalment associades als homes. Per això, els diversos cantons complementen la jornada amb programes específics pro-informàtica i pro-tecnologia que es treballen a les escoles durant els dies anteriors.

I us preguntareu: i els fills? I les mares? Què fan aquell dia?

Com que inicialment la diada estava enfocada a ampliar els horitzons professionals de les noies, arrelades als rols tradicionals d'esposa, mare i mestressa de casa pel context masclista de la societat suïssa de fa uns quants anys, actualment la tradició s'ha mantingut, pel fet de ser beneficiosa si bé cada cop més obsoleta. De tota manera, s'hi han introduït alguns canvis substancials. Per exemple, en el cas de les famílies en què els homes s'ocupen de la llar (molt extès a Suïssa, encara que sembli mentida), són les mares les que s'emporten les filles a la feina.

Els nens, a escola, participen en activitats destinades a motivar, també en ells, ambicions professionals de tota mena. Se suposa que ells treballen els rols més aviat femenins de diverses professions.

En tot cas, i per una vegada, aplaudeixo la iniciativa (amb totes les crítiques de què pot ser objecte), per original, creativa i, al cap i a la fi, bonica.

Bona diada a totes les filles, mares, fills i pares!

1 comentari:

  1. ai, doncs trobo que està prou bé, oi? :)

    una cosa, fa uns dies tenies als teus prestatges la segona temporada del nostre psicòleg preferit, pot ser? ja l'han passat? no l'he vista! argh!

    un petonet i records a les visites que tens per allí, que ja m'han dit que les heu cuidat estupendament. :)

    ResponElimina