dimecres, 25 de novembre del 2009

Les germanes Mirabal


El 25 de novembre va ser declarat dia internacional contra la violència de gènere el juliol de 1981, en el context del primer Encuentro Feminista de Latinoamérica y del Caribe celebrat a Bogotà (Colòmbia) el juliol de 1981.

En aquesta trobada les dones van denunciar la violència de gènere en l'àmbit domèstic i la violació i l'assetjament sexual en l'àmbit dels governs, incloent-hi la tortura i els abusos que patien moltes presoneres polítiques.

Es va escollir aquest dia per commemorar el violent assassinat de les germanes Mirabal (Patria, Minerva i Maria Teresa), tres activistes polítiques assassinades el 25 de novembre de 1960 en mans de la policia secreta del dictador Rafael Trujillo a la República Dominicana.

Els seus cadàvers destrossats van aparèixer al fons d'un barranc. Per al moviment popular i feminista de la República Dominicana, històricament, aquestes dones han simbolitzat la lluita i la resistència.

El 1999, l'ONU va donar caràcter oficial a aquesta data.

Avui, doncs, vull retre un humil homenatge a les tres germanes i a totes les altres dones i persones que han patit abusos de tota mena.

dijous, 12 de novembre del 2009

Tochtertag/Journée des filles


Avui, 12 de novembre, és el dia nacional de les filles a Suïssa. La data va canviant, sempre ha de ser entre setmana i sempre al novembre, això sí.

Es tracta d'una jornada atípica en què els pares s'emporten les seves filles a partir dels 5 anys i fins als 15 a la feina, ja sigui en una oficina, en una obra, fàbrica, botiga, taller, hospital; on sigui. La iniciativa pretén inculcar a les noies feines tradicionalment associades als homes. Per això, els diversos cantons complementen la jornada amb programes específics pro-informàtica i pro-tecnologia que es treballen a les escoles durant els dies anteriors.

I us preguntareu: i els fills? I les mares? Què fan aquell dia?

Com que inicialment la diada estava enfocada a ampliar els horitzons professionals de les noies, arrelades als rols tradicionals d'esposa, mare i mestressa de casa pel context masclista de la societat suïssa de fa uns quants anys, actualment la tradició s'ha mantingut, pel fet de ser beneficiosa si bé cada cop més obsoleta. De tota manera, s'hi han introduït alguns canvis substancials. Per exemple, en el cas de les famílies en què els homes s'ocupen de la llar (molt extès a Suïssa, encara que sembli mentida), són les mares les que s'emporten les filles a la feina.

Els nens, a escola, participen en activitats destinades a motivar, també en ells, ambicions professionals de tota mena. Se suposa que ells treballen els rols més aviat femenins de diverses professions.

En tot cas, i per una vegada, aplaudeixo la iniciativa (amb totes les crítiques de què pot ser objecte), per original, creativa i, al cap i a la fi, bonica.

Bona diada a totes les filles, mares, fills i pares!

dimecres, 11 de novembre del 2009

Ironies


Tres fets irònics recents que han despertat la meva curiositat:

-Durant el concert d'U2 a Berlín en motiu del 2oè aniversari de la caiguda del mur, un mur erigit especialment per a l'ocasió impedia als assistents sense entrada veure res de l'actuació. Un mur per celebrar la caiguda d'un altre mur. Interessant...

-Johan Cruyff és el nou sel·leccionador de Catalunya. Em pregunto quan aprendrà a parlar català... Més ben dit: quan es decidirà a parlar-lo, després de tants anys a Catalunya... Que consti que el personatge em cau bé, però és que n'hi ha per llogar-hi cadires!

-L'alcalde de Londres va auxiliar una activista ecologista que caminava pel barri de Camden quan tres noies adolescents la van voler atacar amb barres metàl·liques. La ironia: que l'alcalde anava en bicicleta! La pregunta retòrica: què hi feien, tres adolescents, passejant-se un vespre amb barres metàl·liques per atacar algú a Camden?

Demà més...

dimarts, 3 de novembre del 2009

Pros & Cons (II)

Els convidats són els pros, avui!

M'estalviaré de comentar els clàssics, però no anomenar-los, ni que sigui de passada, seria un pecat.

El color predominant d'aquest país és el verd i, això, venint d'un lloc on precisament el verd es veu poc, s'agraeix. Aquest color implica, a més, una olor molt particular, aire fresc a tothora, zero xafogor a l'estiu i pluja renovadora regularment.

Continuo, evidentment, per la gastronomia: xocolata de tot tipus, formatges de tota mena, salsitxes per triar i remenar.

(ja us ho he dit, que no anomenar-ho seria un pecat.... )

Acabo parlant de tòpics amb els més genèrics: puntualitat, silenci, qualitat.

I els deu guanyadors, per curiosos i per genials, en la meva humil opinió, són:

1) El transport públic és una autèntica meravella. Trens, autobusos, trolleys, tramvies, funiculars, llançadores. Puntuals, és poc. Silenciosos. Comfortables. Envejables. Quin plaer, poder sortir de casa a l'hora que toca, i no una estona abans "per si de cas em falla el tren, o el bus, o el que sigui".

2) La gent és EDUCADA. A qualsevol edat. En qualsevol àmbit i situació. No he vist ningú escopir pel carrer, encara. No he vist ningú llençant un paper a terra. No he vist cap adolescent parlant a crits. No he vist cap nadó o petit fent una escena en un lloc públic. No he vist cap avi o àvia queixant-se dels joves. No he vist cap persona de cara al públic que no somrigués. No he entrat ni sortit de cap lloc que no em diguessin "bonjour" o "merci, madame, bonne soirée!".

3) Us podeu creure que quan un grup d'adolescents fa "botellón" en un parc o zona pública ho fan en silenci? Us podeu creure que quan acaben ho recullen tot? M'ho havien explicat i no m'ho creia, la veritat. Ara ja ho he vist diverses vegades amb els meus propis ulls (i t'entenc, Ignasi)!

4) El ritme és un altre. A la feina, en el caminar pel carrer, en el fer les coses. Calma. Calma. Calma. Sense pressa. Però sense pausa (a excepció feta dels restaurants, ja ho vaig explicar als cons, això, si ho recordeu).

5) Els llogaters estan més que protegits per la llei. Per exemple, si la hipoteca de l'edifici on viuen baixa, el preu de lloguer s'ha de modificar a la baixa per llei. Si el propietari vol augmentar el preu dels lloguers, ha de demostrar legalment que la hipoteca ha pujat. Si no, el preu es manté invariable durants els anys que siguin. Si el llogater gasta menys aigua o menys calefacció que el que està calculat dins el preu del lloguer (només es paga la llum a part, generalment), el propietari ha de retornar els diners corresponents quan acaba l'any. No ho trobeu magnífic? "Igualito que en España", vaja.

6) Hi ha deixalleries o punts verds a casa barri. Per tant, no hi ha l'excusa de "quina mandra, ara, anar fins a la deixalleria!" Olis, vidre, plàstic PET, plàstic no PET, roba, al·lumini, paper, brossa, compost, etc.

7) La concil·liació de la vida laboral i familiar és digna d'admiració. Horaris de feina de matí, o de tarda, o de tres dies complets a la setmana, permís per dinar a casa amb els fills (moltes escoles no ofereixen servei de menjador), ajuts econòmics mensuals i molt potents, etc.

8) Els horaris són més racionals que a casa nostra. Les botigues obren a les vuit del matí i tanquen a les sis de la tarda. Els dijous a les nou del vespre. Però, com que la majoria de la gent sol plegar a les cinc, doncs ja està bé, no? Se sopa aviat, amb la qual cosa hi ha temps de pair i, sobretot, de dormir, més i millor. És cert que això passa gairebé a tot arreu menys a casa nostra, i que es pot veure des de molts punts de vista però, per mi, té el seu valor.

9) Bona part de les activitats de lleure d'aquest país estan relacionades amb la salut: esports d'estiu, esports d'hivern i, per mi, la guinda: les famoses "randonnées". Hi ha camins de dificultat molt diversa molt ben marcats per a totes les edats i nivells, i a tot arreu. A la plana, a la muntanya, a l'alta muntanya. A tot arreu. Tot l'any. Aire pur. Salut. Gratuïts.

10) Les infrastructures (aeroports, carreteres, estacions, oficines de correus, hospitals, edificis oficials) sovint són molt antigues però estan molt ben cuidades. Se n'ocupen constantment. En lloc de renovar-ho tot com si el "no disseny" fos ofensiu, arreglen i restauren el que cal perquè duri. I les coses, ben fetes i ben cuidades, duren. Així estalvien diners i transmeten valors.

I encara em deixo la manca de peatges, el fet que la majoria de modificacions de les lleis les vota el ciutadà per referèndum, la gran quantitat de granges on es pot comprar directament la llet, els ous, la fruita i les hortalisses; les piles de coses que pots arribar a comprar en la carretereta més remota que et puguis imagnar sense que hi hagi ningú controlant-ho; la blavor del cel i la manca de contaminació; les vaques i les ovelles; la Heidi...

Uf!