divendres, 30 de març del 2012

I pobra Barcelona

Fa uns dies vaig escriure un article amb el títol de "Pobra Bergen". Avui em veig obligada a reciclar-lo per aplicar-lo, tristament, a la meva estimada ciutat, a la qual tinc moltes ganes de tornar algun dia.

Pobra, pobra Barcelona.

dijous, 29 de març del 2012

Lectura i educació

"La lectura i la vida" és un llibre de l'Emili Teixidor que m'ha captivat i marcat profundament. Com a persona, com a lectora i com a professora.

Publicat al 2007, el volum recull notes, idees, conferències, estratègies i reflexions per incitar els joves a llegir, però també per guiar els adults i els mestres en la tasca. No diu res que no sigui possible, no s'ancora en els vells temps, no desestima cap tipus de literatura i, a més, no és ni demagògic ni pedant. És un gran llibre. Ple de bones idees i bones intencions. Senzill i planer. Pràctic i amè. Útil i il·lustratiu. Una petita gran joia.

En transcric alguns fragments per si algú s'anima...a llegir-lo i a fer-se'l seu per aplicar-lo a l'aula, a casa o a on sigui!

-La millor definició de pàtria és una biblioteca.

-La nostra salut mental depèn en gran part de la manera en què el nostre interior encaixi bé amb el món extern. La literatura pot ajudar a assolir aquesta congruència.

-Una part important del coneixement consisteix a aprendre a entrar al món de la fantasia amb seguretat.

-Un mestre que no llegeix només pot transmetre la seva pròpia buidor.

-Quina atracció pot sentir un alumne en l'ensenyament d'una llengua centrada en regles buides, en estructures sintàctiques mancades de sentit, estèrils, d'esquena a la fascinació de la literatura?

-No es tracta de llegir el que és políticament correcte; s'ha de procurar llegir el que és literàriament correcte.

-No triem sempre poesia seriosa.

-El més important que s'aprèn sempre és alguna cosa sobre com s'aprèn.

-El fracàs de la cultura ve quan necessitem coses que ens omplin de sentit, en lloc de ser capaços nosaltres mateixos d'omplir de sentit les coses.

-A un nen l'educa la tribu sencera (proverbi africà).